Madame de Croissy

Poulenc: Dialogues des Carmélites

Pictures

Recordings

Performance History

<<< on mobile device please swipe the table to scroll >>>

Year
City
Cast
Stage
Conductor

2016

BUDAPEST

Létay Kiss, Balga, Fokanov, Boncsér, Váradi

Anger

Badea

Reviews

A másik kulcsszereplő az idősnek mondott zárdafőnöknő, aki sajnos az első felvonás végén elhagyja a földi világot, és így sajnos a színpadot is. Madame de Croissy a pálya utolsó szakaszába lépő nagy mezzók kedvelt szerepe, amikor már nem Ebolikról és Amnerisekről álmodik a művész, de még van benne közlési vágy és van hang is, hogy ezt a legjobb értelemben vett KARAKTER szerepet énekelje. Karakter, azaz egyéniség, sőt: személyiség — erre van szükség legfőképp, és Budai Lívia ma is tökéletesen őrzi azt a tulajdonságát, amely egész pályáján sikereinek kulcsa volt: az intenzív színpadi jelenlétet. Ahogy megjelenik a deszkákon, az előadás azonnal más légkörbe kerül, első belépője színpadilag jól koreografált és hangulatot teremt, ezért az ember el is felejti, hogy rendezői szempontból teljesen értelmetlen, hiszen minek gyalogolja végig egy járással küszködő idős asszony a színpadot, ha előtte tolják a tolószékét? Amit aztán Budai Lívia eljátszik és elénekel a végre helyére kerülő székben, az tulajdonképpen végérvényesen választ ad összes kétségből származó kérdésünkre: miatta volt érdemes bemutatni a művet. Megmutatja, hogy lehet majdnem mozdulatlanul, székhez szegezve, karmester által gúzsba kötve is „táncolni”, azaz igazi operai alakítást nyújtani. Finom piano frázisok, ha kell erőteljes forték szóltak a lehetetlen, énekest próbáló füstködön át is, halálának jelenetében erőteljes, ha kell, szinte prózába hajló kitörésekkel mutatja meg a halálra mindig készülő, de a halállal találkozva, az utolsó pillanatban megrettenő ember — nem apáca: EMBER — drámai pillanatait. Példaszerű francia dikciója külön kiemelendő, ő valóban nem csak énekli, de érti is, amiről énekel. Kolléganői, akikkel egy színpadon van, talán nem is mérték még fel, ezért hívom fel figyelmüket, hogy tudatosítsam bennük, milyen ajándék nekik, hogy egy ilyen művésszel együtt dolgozhatnak és tanulhatnak tőle. Már aki erre hajlandóságot mutat és képes rá.

ppp, momus.hu, 2016, Budapest

“Az est legmegrendítőbb alakítását azonban a Madame de Croissy-t megformáló Budai Líviának köszönhettük, akinek erőteljes színpadi jelenléte, atmoszférateremtő ereje, a figura lelkivilágával hitelesen azonosuló szerepformálása szépen kidolgozott énekléssel párosult. Drámai kitörései ugyanúgy emlékezetesek maradnak, mint finom pianói.”

Péter Zoltán, operaportal.hu, 2016, Budapest

“A zárda első főnöknőjét Budai Lívia alakította, akiben megvan mindaz a tekintély és erő, ami a szerephez szükséges volt. “

Kondor Kata, operavilág.net, January 2017, Budapest

“Budai Lívia bámulatos erejű színpadi alaknak bizonyult a perjelnő szerepében.”

László Ferenc, Magyar Narancs, December 2016, Budapest